AVG - nieuwe privacy wetgeving

Privacy - daar heeft iedereen mee te maken

 

Wbp, AVG, GDPR. Privacy, toestemming. Facebook, Google, lekken, medische gegevens. Zo maar een aantal termen die voor een gedeelte abracadabra zouden kunnen zijn. Ware het niet dat het hier gaat om wetgeving die na twee jaar "sluimerstand" nu zorgt voor één van de grootste aanpassingen in de (digitale) privacy van de afgelopen decennia. Overdreven? Nee, helaas niet. Nee, gelukkig niet.

Vanaf eind mei gaat deze nieuwe wet in. Vanaf dan is het niet meer de Wet bescherming persoonsgegevens, maar moeten we voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dat is de Nederlandse naam voor de wet die in Europa de GDPR genoemd wordt.

 

Pff, taaie kost!

Yep, dat klopt. Maar deze kost is er wel in jouw voordeel. Deze zorgt ervoor dat iedereen, van je huisarts tot de webshop waar je je sokken besteld, van je bank tot aan KV Emmeloord, op een nog meer zorgvuldige manier moet omgaan met jouw gegevens. Jij bent de baas. Jij moet iedere keer expliciet toestemming geven voordat zij iets met de gegevens mogen doen. Jij bent ook degene die kan aangeven dat die andere partij jou moet "vergeten". 

 

Oké, en nu? Waarom in deze nieuwsbrief?

Nou, deze dingen gelden dus ook voor KV Emmeloord. We mogen niet zo maar documenten laten staan waar jouw gegevens in vermeld staan. Dat doen we ook niet zo maar, maar we moeten alles documenteren, wie wanneer hoe waarbij kan. Dat is wel nieuw. Wij hebben nu ook expliciet jouw toestemming nodig om een foto op de website te mogen plaatsen als jij daar op staat. Wil je dat niet? Prima, dan geen team- of kampioensfoto in de krant met jou erop. En als je niet wil dat andere mensen van KVE je een berichtje kunnen sturen via Facebook, dan moeten wij je ook verwijderen uit de Facebook groep.

Tja, want jij bent de baas, maar dat heeft dus ook gevolgen.

 

Oeps... dus..?

Het is geen bangmakerij. Maar het zijn de gevolgen van deze nieuwe regels. En daar hebben we ons aan te houden. Het stuk hierboven is voor nu bedoeld om je te laten zien wat er gaat veranderen voor de relatie tussen jou en KVE, of in geval van kinderen onder 16 jaar, in de relatie tussen KVE en hun ouders.

Binnenkort zullen we een formulier laten rondgaan waarop jij kunt aangeven wat jij wil dat er met een aantal van deze gegevens gebeurt, en vooral, waarvoor jij wel toestemming geeft, en waarvoor niet. Maar dat later dus.

 

Nu al vragen of opmerkingen? redactie@kvemmeloord.nl o.v.v. AVG

Tags: 
Datum van: 
dinsdag 10 april 2018 uur
Datum tot: 
donderdag 10 mei 2018, 22 uur
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon
MySpace icon
Pinterest icon